Erasmus #24: Road Trip 2

Po složení poslední zkoušky jsme se s kamarádem vypravili na další road trip. Plán se nakonec příliš nekonal a z největší části byl vytvořen tak, aby se každý den odjelo 3-4 hodiny, protože víc to cestování v autě prostě nudí.

Nejprve jsme se z Osla vydali do Rjukanu, zařízlého údolí, kde firma Norsk Hydro postavila na začátku 20. století obrovskou vodní elektrárnu (protože tam byl vodopád), aby zde mohla vyrábět hnojiva... Továrna, respektive její vedlejší produkt, těžká voda, sehrála důležitou roli ve druhé světové válce, kdy tato továrna byla cílem několika spojeneckých sabotáží a nakonec i bombardování.

Podívali jsme se do muzea, viděli obrovské turbíny a generátory značky AEG, shlédli výrazně interaktivní výstavu o sabotážních akcích.

Druhý den jsme pak skoro vylezli na Gaustastoppen, přičemž se šlo většinu času po sněhu. Došli jsme až k ústí lanovky (která byla ovšem mimo provoz) a pokochali se výhledy do skoro všech stran. Na samotný vrchol jsme si netroufli, vedl po notně úzkém a těžce zasněženém hřebenu.

Poté jsme navštívili Borgund, kde mají dochovaný dřevěný stave church, který je impozantní, stejně jako historie údolí a cest do něj, z nichž jsme se na jednu zašli podívat.

Poté jsme pokračovali do Jotunheimenu, kde jsme se následující den nechali odvézt lodí přes jezero Gjende do Memrubu, odkud jsme vyrazili na Bessegen. Postupně jsme vylezli na úbočí jednoho hřebenu a postupně přešli až na šíji mezi dvěma jezery, která byla ještě zamrzlá, ale obě byla výrazně výš než hladina Gjende pod námi, což je opravdu dost působivé. Poté jsme vyšplhali na následující hřeben a přešli ho po sněhových pláních na vršku a vrátili se zpět k přístavišti se zaparkovaným autem. Celkově zabral výlet asi 5,5 hodiny a určitě stál za to!

Po výletu jsme přejeli do Geirangerfjordu, při příjezdu jsme jeli po horské silnici, kolem které bylo ještě opravdu hodně sněhu, teplota kolem nuly a sněžilo... až jsme nevěřili, že by někde 10 minut cesty mohlo být údolí, ve kterém je jaro. Bylo.

V Geirangerfjordu jsme se pokochali obrovským výhledem do velmi úzce zařízlého fjordu. Za projití stojí též stezka kolem vodopádu, který se vlévá do fjordu a cruise po fjordu s výkladem o okolí. Při opouštění fjordu jsme si užili další serpentiny a výhled do fjordu.

Poté jsme zamířili na Trollí stezku, ke které jsme přijeli zvrchu, kde je vybudovaná soustava vyhlídek, protože je docela těžké vidět celou Trollí stezku najednou. Cesta je to opravdu impozantní, velice úzká a její sjíždění jsem si užil :-)

A pak už jsme se obrátili směrem na jih a vypravili se domů... a tedy tento příspěvek je ze série erasmáckých zápisků poslední.

 
20. 6. 2015 13:47 Erasmus, škola


Tagy

informace (20), návod (2), mysql (1), užitečné (7), internet (1), komix (99), ironie (1), humor (99), Bůh (2), škola (38), plánování (1), Čas (2), hříchy (1), otroctví (1), esej (4), Erasmus (24), project management (2), programming (17), teamwork (1), bad code (1), práce (2), clean code (1), good architecture (1), společnost (3), rodičovství (2)

Hledání

Odběr zpráv

RSS feed Blog (RSS)