Erasmus #21 Výletování II

Po druhé "home exam" jsem si udělal týden volna ve kterém jsem se podíval na řadu míst v Oslu a okolí, kde jsem ještě nebyl.

Bygdøy (ve skutečnosti poloostrov) je muzejním ostrovem, kde jsem navštívil Kon-Tiki muzeum, Fram muzeum a později též skanzen.

V prvních dvou se můžete podívat na životy některých vybraných norských šílenců (po návštěvě takových muzejí lehce nabydete dojmu, že každý Nor je principálně šílenec, který jen takticky vyčkává se vrhnout do nějaké šílené expedice). Fram museum je pro svou vestavěnou loď, po které se dá i projít (včetně podpalubí) velmi impozantní, takže určitě mohu doporučit.

Skanzeny ve Skandinávii mají poněkud jinou atmosféru, než skanzeny u nás. Budovy jsou zde sestěhovány z nějaké větší části Norska, z různých dob, časů, společenských tříd a díky tomu působí... zvláštně. Pokud jste v žádném takovém nebyli stojí za podívání, pokud ano, tak pravděpodobně už víte co můžete čekat ;-)

Ještě o něco dávněji jsem se vydal s kamarádem co se za mnou přijel podívat do Ekebergparken, parku s "divnými" sochami, které stojí za projití. A kousek pod parkem je též volně přístupný kus skály se skalními rytinami starými 5000 let.

Dál jsem se byl podívat na Akershus castle, který vypadá dost jako každý hrad. Já si vybral prohlídku s průvodcem, která nešla dovnitř, ale prošla okolí hradu, přilehlé budovy, vězení... a zmínila něco historie. V okolí parkově-piknikovací plochy, ale na Špilberk a okolí to prostě nemá.

Další můj výlet vedl tentokrát z města na Ullevålseter. Vyrazil jsem z končené metra Frogneseteren a dal se do lesa, které byl (jako správný příměský les) prošpikován... Cesta příjemně značená, velmi rozmanitá, až mě překvapilo, že ji někdo (podle stop) zvládl projet na kole. Na chatě jsem si svačinu a vydal se zpátky k Sognsvannu. Procházka to byla příjemná ve velmi rozmanité krajině, říčky, bažiny, občas nějaká ta menší skála...

Další můj výlet vedl na ostrov Hovedøya, oblíbené piknikové místo, s ruinami starého kláštera... a jednou velmi drzou liškou.

 
9. 6. 2015 22:42 Erasmus, škola


Tagy

informace (20), návod (2), mysql (1), užitečné (7), internet (1), komix (99), ironie (1), humor (99), Bůh (2), škola (38), plánování (1), Čas (2), hříchy (1), otroctví (1), esej (4), Erasmus (24), project management (2), programming (17), teamwork (1), bad code (1), práce (2), clean code (1), good architecture (1), společnost (3), rodičovství (2)

Hledání

Odběr zpráv

RSS feed Blog (RSS)