Erasmus #19: Boller

Tentokrát recept (adaptovaný ze sáčku s kořením) na takové housky ze sladkého kynutého těsta, které jsou tu neskutečně populární (koupíte je v každé trafice).

Suroviny:

  • 1 kg hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 200 g cukru
  • 2 lžičky kardamonu
  • 150 g másla/margarínu
  • 1/2 l mléka
  • 1 kostka kvasnic

Postup

  • Z mouky, (změklého/rozpuštěného) másla, soli, cukru a kardamonu si připravte směs.
  • Separátně připravte mléko, které ohřejte na takových 36 a v něm rozdrobte a rozmíchejte kvasnice.
  • Smíchejte dohromady a vypracujte do stavu, kdy je těsto přiměřeně hutné (drží tvar) a příliš nelepí.
  • Nechte hodinu kynout, poté vytvořte housky a nechte ještě přibližně 15-20 minut kynout.
  • Pečte při 225 stupních 8 až 15 minut (opravdu je sledujte, jsou udělaný dost rychle).

Podle chuti se dají do těsta přidat větší kousky čokolády či rozinky.

Měli by vypadat nějak takhle:

asf

Servírovat ideálně teplé/vlažné se (slaným) máslem, džemem a norským hnědým sýrem. Ale dobré jsou i úplně samotné.

Tipy 2020:

  • Když dáte těsto do lehkého tepla tak kyne tak, že zdvojnásobí objem cca už za půl hodiny, po které tělo srazím a nechám ještě jednou 30 minut vykynout.
  • Pokud nemáte zkušenosti s tvarováním bochánků, doporučuji postupovat tak jako byste ho chtěli udělat misku a následně její hrany sbalit dovnitř opakovaně dokud nemá homogenní bulkovitý tvar a hladký povrch.
  • Lze i z instantního droždí (jeden sáček 7 gramů).
 
16. 5. 2015 11:53 Erasmus, škola


Tagy

informace (20), návod (2), mysql (1), užitečné (7), internet (1), komix (99), ironie (1), humor (99), Bůh (2), škola (38), plánování (1), Čas (2), hříchy (1), otroctví (1), esej (4), Erasmus (24), project management (2), programming (17), teamwork (1), bad code (1), práce (2), clean code (1), good architecture (1), společnost (3), rodičovství (2)

Hledání

Odběr zpráv

RSS feed Blog (RSS)