Erasmus #19: Boller
Tentokrát recept (adaptovaný ze sáčku s kořením) na takové housky ze sladkého kynutého těsta, které jsou tu neskutečně populární (koupíte je v každé trafice).
Suroviny:
- 1 kg hladké mouky
- 1 lžička soli
- 200 g cukru
- 2 lžičky kardamonu
- 150 g másla/margarínu
- 1/2 l mléka
- 1 kostka kvasnic
Postup
- Z mouky, (změklého/rozpuštěného) másla, soli, cukru a kardamonu si připravte směs.
- Separátně připravte mléko, které ohřejte na takových 36 a v něm rozdrobte a rozmíchejte kvasnice.
- Smíchejte dohromady a vypracujte do stavu, kdy je těsto přiměřeně hutné (drží tvar) a příliš nelepí.
- Nechte hodinu kynout, poté vytvořte housky a nechte ještě přibližně 15-20 minut kynout.
- Pečte při 225 stupních 8 až 15 minut (opravdu je sledujte, jsou udělaný dost rychle).
Podle chuti se dají do těsta přidat větší kousky čokolády či rozinky.
Měli by vypadat nějak takhle:
Servírovat ideálně teplé/vlažné se (slaným) máslem, džemem a norským hnědým sýrem. Ale dobré jsou i úplně samotné.
Tipy 2020:
- Když dáte těsto do lehkého tepla tak kyne tak, že zdvojnásobí objem cca už za půl hodiny, po které tělo srazím a nechám ještě jednou 30 minut vykynout.
- Pokud nemáte zkušenosti s tvarováním bochánků, doporučuji postupovat tak jako byste ho chtěli udělat misku a následně její hrany sbalit dovnitř opakovaně dokud nemá homogenní bulkovitý tvar a hladký povrch.
- Lze i z instantního droždí (jeden sáček 7 gramů).
16. 5. 2015 11:53